Статии

💚💛❤️ POCKY ❤️💛💚

КУЛТЪТ КЪМ ЯПОНСКИТЕ ПРЪЧИЦИ

🥢 Ярко оцветените кутии на Pocky се превърнаха в синоним на сладки японски закуски по целия свят.

Въпреки че формулата – тънки хрупкави пръчици, обгърнати в кремообразно покритие – може да звучи доста проста, тяхната международна привлекателност, събрана през над 50-годишната им история, е достигнала статут на култ.

🍫 Pocky прави своя дебют през 1966г., епоха, когато единственият наличен шоколад в Япония е под формата на грозновати блокчета, внесени от САЩ или Европа. Произведена от Ezaki Glico, оригиналната рецепта на Pocky представлява комбинация от тънки, бисквитени пръчици, покрити от горе до долу с гладък шоколад.
👩‍💼Целевият пазар за тази пионерска закуска са млади жени, търсещи нещо леко и удобно за похапване, на което да се насладят в забързаното си ежедневие. Оказва се, че хората не остават очаровани от омазаните си в шоколад пръсти. Така производителя достига до сегашния емблематичен вид на Pocky, с един гол край на пръчицата.
Закуската започва живота си като Chocotek, през първите две години от производството. Впоследствие името е променено на Pocky, произлизащо от pokkīn – дума, описваща щракащия звук, който човек чува при счупване на пръчка.
Pocky матча

Японски Pocky пръчици със зелен чай

🍓 Популярността на Pocky нараства в края на 60-те години на миналия век и брендът става глобален с дъщерно дружество в Тайланд (1970г.), а след това започва да пуска и нови вкусове: първо бадем (1971г.), последван от ягода (1977г.).
През следващите години Pocky завладява азиатските пазари и си проправя път към Европа и Северна Америка. Тази миграция създава, както изобилие от нови вкусове, така и шепа псевдоними на Pocky. В Малайзия например пръчиците са известни като Rocky, поради вулгарните асоциации на думата „pocky” в местния език 🤭 Манията достига дотам, че 11.11 е обявен за деня на Pocky, заради изписването му, наподобяващо 4-ри пръчици.
Тези дни продукцията на Pocky е над 500 милиона кутии, като ягода, шоколад и матча са водещи в продажбите. Но това далеч не са всички странни и прекрасни вкусове в света в света на Pocky, с които ние от Dates.bg ще се опитаме да ви запознаем 😋

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *